راهنمای خرید و انتخاب سرویس غذاخوری

انتخاب سرویس غذاخوری یک کار مهم است. به این دلیل که جزو پرمصرفترین وسایل خانه است و بهطور معمول عمر بالایی دارند. در نتیجه سالهای زیادی مهمان خانه و آشپزخانه ما هستند. اما برای انتخاب و خرید ظروف غذاخوری چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟ به چه چیزهایی باید در انتخاب سرویس ظروف توجه کرد؟ این مطلب که برگرفته از یک راهنمای جامع و مفصل از روزنامهی نیویورک تایمز است، اصول مهم در خرید ظروف غذاخوری را به شما توضیح میدهد.
فهرست مطالب
اصل اول / تعداد مورد نیاز را مشخص کنید
اولین نکته در انتخاب و خرید سرویس غذاخوری اینست که بدانید چه تعداد ظرف نیاز دارید. برای یک خانواده کوچک دو نفره پیشنهاد ما اینست که یک سرویس ۶ نفره خریداری کنید. یک خانواده ۴ نفره بهتر است به تعدادی ظروف داشته باشد که برای میزبانی از ۸ تا ۱۲ نفر مناسب باشد. طبیعیست که این میزان میتواند با توجه به سبک زندگی شما و میزان معاشرتها و میزبانیهایتان تفاوت کند. از طرفی قیمت و هزینهای هم که برای این خرید متقبل میشوید بسیار متغیر است. با توجه به کیفیت و برند ظروف غذاخوری و اینکه بهصورت تک خریداری شود یا سرویسهای چندین پارچه، بودجهای که باید در نظر بگیرید بسیار متفاوت خواهد بود.
بهطور معمول خرید ظروف بهصورت تک جذابتر و پرطرفدارتر است زیرا که به شما این امکان را میدهد تا رنگها و طرحها را به سلیقه خودتان ترکیب کنید. اما منطقا این شیوه خرید هزینه شما را بالاتر میبرد. مزیت خرید یک سرویس کامل اینست که قیمت تک هر یک از ظروف بهصرفهتر از خریدن مجزای آنها خواهد شد.

اصل دوم / جنس ظرف را انتخاب کنید
شاید در خرید سرویس غذاخوری بهتر باشد اول جنسهای رایج در تولید ظروف غذاخوری را بشناسید.
- ظروف چینی چنان که از نامشان برمیآید اولین بار در کشور چین تولید شدند. این ظروف گونهای از ظروف سفالین هستند که از خاکی مخصوص تهیه میشوند، و سپس به آن لعاب میدهند. ظروف چینی به سه زیرشاخه تقسیم میشوند: چینی (پرسلن)، بن چاینا (یا چینی استخوانی) و چینی فاین. افزودن خاکستر استخوان گاو به ترکیبات چینی معمولی رنگ گرمتری به آن میبخشد و در میان سایر ظروف، لوکستر و مجللتر به نظر میرسد. این در حالیست که چینی فاین دارای زمینه سفید روشن است. اگر این دو نوع چینی را در برابر نور بگیرید خواهید دید که چینی استخوانی، کیفیت شفافتری نسبت به چینی فاین دارد. چینی معمولی یا پرسلن که رایجترین نوع ظروف چینیست، سختتر و مقاومتر از دیگر نمونههاست.
- ظروف سفالی از لحاظ مواد تشکیلدهنده مشابه با ظروف چینی هستند اما با نسبتهای متفاوت. ظروف سفالی سفیدیِ ظروف چینی را ندارند و گاهی دارای خالها و لکههایی هستند که ناشی از خاک رس است. بهطور معمول این گونه ظروف ضخیمتر از چینی هستند که این میتواند همیشگی نباشد. در واقع امکان تولید و ساخت ظروف سفالی نازک و ظریف همچون چینی نیز وجود دارد اما در باور عامه، ظروف سفالی بهعنوان ظروف ضخیم و قدیمی جا افتادهاند.
- ظروف لعابدار در واقع ظروفی هستند که در مرحله پخت نهایی به آنها پوششی اضافه شده که ظرف را در برابر نفوذ مایعات مقاوم میکند. در واقع اکثر ظروف سرامیکی و چینی موجود در بازار دارای لعاب هستند که میتوانند براق یا مات باشند. انتخاب لعاب براق یا مات بیشتر به سلیقه شما بستگی دارد اما بهطور کلی لعاب مات دارای آسیبپذیری بیشتریست. ولی مهم است که سطوحی از ظرف که با غذا در تماس است کاملا از لعاب پوشیده شده باشد. مواد مورد استفاده برای لعابدار کردن ظروف، محلول در آب نیستند و شستن آنها آسیبی به ظرف نمیرساند.
- ظروف ملامینی به جهت اجزای تشکیلدهندهشان به هیچ عنوان مناسب گرم شدن و یا قرار گرفتن در مایکروویو نیستند. بهترین استفاده از این ظروف برای کودکان و یا در شرایطیست که امکان آسیب دیدن ظروف زیاد است مانند پیکنیک یا سفر.
- ظروف بلور و کریستالی اگرچه بسیار مجلل و چشمگیر هستند اما گزینههای مناسبی برای استفاده روزمره و همیشگی نیستند به این جهت که آسیبپذیرتر از دیگر انواع ظروف هستند.
اصل سوم / وزن ظروف را در نظر بگیرید
با توجه به اینکه ظروف غذاخوری بسیار جابهجا میشوند لازم است که عنصر وزن را در انتخاب آنها لحاظ کنید. بهتر است در خرید حضوری به جز وزن یک ظرف، وزن چند بشقاب و کاسه با هم را نیز امتحان کنید. در نظر داشته باشید که سنگین بودن ظروف اصلا به معنای بادوام بودن یا باکیفیتتر بودنشان نیست. ظروف بن چاینا به همان میزانی مقاوم و مستحکم هستند که ظروف سفالی.
اصل چهارم / شکل و اندازه ظروف را بررسی کنید
در انتخاب اندازه حتما به سبک غذایی و حجم وعدههایتان توجه کنید. سراغ ظرفهایی بروید که اندازه و شکلش مناسب غذای رایج روزمرهتان باشد. بهطور مثال سرویس غذاخوری پیکسل لب طلا قطعا مناسب سرو کردن دسر ها نیست و در یک بشقاب پیتزا نمیتوان سوپ و آش سرو کرد! بشقابهایی که دارای سطح تخت و یکنواخت هستند قطعا گنجایش بیشتری در مقایسه با ظروفی دارند که حاشیه آنها با مرکز ظرف اختلاف سطح دارد. از طرفی ممکن است سلیقهتان ظروف کواترو یا چهارضلعی را به ظروف گرد و دایرهای ترجیج دهد.
اصل پنجم / کیفیت ظروف را بررسی کنید
برای پی بردن به کیفیت ساخت و مواد تشکیلدهنده ظروف لازم است چند نکته را بسنجید. به یکنواختی حاشیهها و لبههای ظرف دقت کنید. غالبا ظروف با کیفیت ساخت پایین در لبهها و فرمهای خود دارای اعوجاج هستند. صیقلی بودن سطح لعاب عنصر دیگریست که لازم است در هنگام خرید سرویس غذاخوری بررسی کنید. این صیقلی بودن ربطی به مات یا شفاف بودن لعاب ندارد و با دست کشیدن بر روی ظرف قابل احساس است. بر روی ظرف به دنبال نقاط و خط و خش باشید. وجود آنها نشان از کیفیت پایین ساخت است. در ظروف رنگی و طرحدار به رنگآمیزی ظروف دقت کنید که یکنواخت و یکدست باشد.
تعداد پارچه سرویس سرویس غذاخوری
قبل از انتخاب جنس و طرح مورد دلخواد خود، باید به تعداد این سرویس غداخوردی فکر کنید و آن را برای خود مشخص کنید. این سرویسها معمولا در ستهای شش نفره به فروش میرسند. اگر خانواده پرجمعیتی هستید میتوانید بر اساس تعداد خانواده دو یا سه ست شش نفره خریداری کنید در غیر اینصورت یک ست 6 نفره نیز برای شما کفایت میکند.
تعداد پارچع انواع ظروف بر اساس راهنمای خرید سرویس غذاخوری با توجه به تعداد میتواند متفاوت باشد. اگر خانواده شما دونفره است و زیاد اهل برگزاری مهمانی در منزل نیستید، یک سرویس ششنفره مناسب است. یا دارای خانواده چهار یا پنجنفره هستنید، یا ممکن است مهمانیهای زیادی را در منزل خود برگزار کنید، سروس 12 نفره پیشنهاد میشود. اگر تعداد اعضای خانواده شما زیاد است و مهمانیهای پرجمعیت برگزار میکنید، سرویسهای هجدهنفره یا بیشتر را انتخاب کنید. در غیر اینصورت اگر خانه شما متراژ کوچکی دارد و کابینتهای شما فضای کافی ندارند و به این دلیل نمیتوانید مهمانی پرجمعیت بگیرید پی بهتر از هزینه اضافی بپرهیزید و فضا را خلوت نگه دارید.

اقلام موجود در سرویس غذاخوری
یکی از نکات مهم در سرویس غذاخوری، اقلام موجود در آن است و باید قبل از اقدام وسایلی که بیشتر نیاز دارید را برای خود مشخص کنید. این اقلام با توجه به سلیقه و بودجه شما میتوانند متفاوت باشند، پس پیشنهاد میکنیم که سراغ سرویسهایی که اقلام غیرکاربردی دارند نروید و از فروشگاههایی که حق انتخاب را به خودتان میدهند، سر بزنید. این روش باعث صرفه جویی در هزینه میشود و آشپزخانه شما را تمیز و خالی نگه میدارد. شما حتی میتوانید در آینده هر ستی را که نیاز داشتید به صورت جداگانه دوباره مهیا کنید و آنها را در کنار هم هماهنگ کنید. در ادامه مهمترین و پرکاربردترین اقلام موجود در سرویسها را شرح میدهیم.
- کاسه سوپخوری
- بشقاب خورشخوری
- بشقاب میوهخوری یا پیشدستی
- دیس
- کاسه سالاد خوری
برای آشنایی یا اقلام سرویس پذیرایی روی لینک کلیک کنید و آنها را با سرویس غذاخوری خود ست کنید.

انواع ظروف پذیرایی و سرویس های غذاخوری
همواره در گالری جلوه تنوع بسیار زیادی از انواع سرویس های غذاخوری وجود داشته و دارد، برخی افراد تمایل به انتخاب سرویس غذا خوری ارکوپال دارند برای پذیرایی در میمانی های رسمی، در برخی دیگر هنوز این باور وجود دارد که سرویس غذا خوری چینی هنوز جزو با کیفیت ترین و با کلاس ترین ظروف برای پذیرایی است، در برخی دیگر که با مد پیش میروند به دنبال انتخاب سرویس غذای خوری ملامین و یا سرامیکی هستند که بتواند تفاوت جدیدی در پذیرایی خود ایجاد کنند در ادامه انواع سرویس های غذا خوری را بیشتر معرفی میکنم که هر کدام چه کاربرد استفاده و مزیت نسبت به سایر ظروف پذیرایی میتوانند داشته باشند.
سرویس های غذاخوری چینی
صد ها سال است که بشر برای سرو غذا از ظروف چینی استفاده می کند. در خانواده سرامیک، چینی ماده برتر است. ظروف چینی برای اولین بار در کشور چین اختراع و ساخته شد و هم اکنون هم لقب بهترین تولید کننده ظروف پذیرایی و سرویس های غذاخوری چینی را بازار جهانی لوازم آشپزخانه دارد. جالب است بدانید که هر چه ساختار بلوری چینی ریزتر باشد، محصول گرانتر می شود. ویژگی های سرویس غذاخوری چینی مانند استحکام، خاصیت ارتجاعی، نفوذ پذیری و شفافیت، این محصولات را به ظروفی بسیار بادوام و ارزشمند تبدیل کرده است. بنابراین این کیفیت بالا سبب شده تا افراد در انتخاب سرویس غذا خوری و سرویس چینی را یکی از با ارزشمند ترین و پرطرفدارترین ظروف سرو و پذیرایی در سراسر جهان بشناسند. به غیر از این موارد، این ظروف به دلایل زیر محبوب هستند و انتخاب خوبی برای پذیرایی از مهمانان عزیز شما می باشند:
- مقاوم در برابر حرارت: چینی یک ماده عالی و بسیار کاربردی برای ساخت ظروف سرو است. این ظروف را می توان بدون داشتن کوچکترین نگرانی در مایکروویو یا فر قرار داد؛ زیرا گرما را به طور یکنواخت در همه جای ظرف پخش می کند. ماهیت مقاوم در برابر حرارت ظروف چینی را می توان با پختن آن در دمای بسیار بالا در طول ساخت آن ثابت کرد. ظروف چینی به همان اندازه که در برابر حرارت مقاومند، در برابر سرما نیز مقاومت خوبی دارند و می توان آن ها را در فریزر نیز قرار داد.
- با دوام: علیرغم ظاهر شکننده اش، چینی یکی از قوی ترین و بادوام ترین ظروف غذاخوری است که باید به فکر خرید آن برای جهیزیه تان باشید. ظروف غذاخوری ساخته شده از چینی به دلیل پخته شدن در دمای بسیار بالا در هنگام ساخت، بادوام و بدون تخلخل هستند.
- دارای خاصیت نچسب بودن و آسان برای تمیز کردن: ظروف چینی به دلیل داشتن بافت شیشه ای، صاف، ظریف و آبکاری شده، به آسانی تمیز می شوند و برای شستن آن ها از چربی ها، تنها به آب ولرم و چند قطره مایع ظرفشویی نیاز دارید. همچنین ممنوعیتی از نظر شستشو در ماشین ظرفشویی ندارند.
- تنوع بسیار بالایی دارند: ظروف چینی در رنگ ها، شکل ها و اندازه های مختلف موجودند. این ظروف تقریبا برای پذیرایی از مهمانان در اغلب رویداد ها و مناسبت ها مناسبند. سرویس های غذاخوری در دو نوع ایرانی و خارجی قابل انتخاب و خریداری هستند.
- مقرون به صرفه هستند: خرید سرویس غذاخوری چینی این امکان به شما را می دهد تا با کاوش در سبک های مختلف ظروف غذاخوری و با داشتن بودجه ای محدود هم، بهترین انتخاب و خرید ممکن را داشته باشید. اگر از بین سبک های ساده و مدرن انتخاب کنید، قابلیت استفاده آن ها در مهمانی های مختلف بالاتر می رود و نیاز به خرید ظروف جدید ندارید.

مقایسه با سایر ظروف غذاخوری
استفاده از سرویس های چینی نه تنها ظاهر بصری دلپذیری به نحوه چیدمان میز شام شما می دهد، بلکه مزایای بی شماری را که در مورد آن ها صحبت کردیم، در اختیارتان قرار می دهد. داشتن ظروف چینی در زمان های قدیم نشانه اشرافیت بود، اما با پیشرفت دوران، اکنون می توانید ظروف چینی را با قیمت های بسیار مقرون به صرفه خریداری کنید. این ظروف نسبت به سرویس های غذاخوری آرکوپال و کریستال، از قیمت پایین تری برخوردارند. همچنین تنوع طرح ها و مدل هایشان، نسبت به این دو نوع سرویس (یعنی آرکوپال و کریستال)، بیشتر است.
سرویس های غذاخوری آرکوپال
آرکوپال فرانسه با عنوان Arc International شروع به کار کرد. آرک جزو اولین برندهایی بود که خط تولید ظروف کریستال و بلورین را در فرانسه راه اندازی کرد و محصولات خود را به بازار جهانی عرضه نمود. این برند نام آشنا، از سال ۱۹۱۶ تا به الان، در انحصار اعضای خانواده دیورند است. ظروف غذاخوری آرکوپال برای اولین بار در سال ۱۹۵۸ ساخته شدند. بعدها، معرفی خط تولید این ظروف ۱۰ سال اولین کارخانه ساخت ظروف آرکوپال، پس از ۱۰ سال از راه اندازی خط تولیدش، محصولاتش را با نام تجاری Luminairc روانه بازار کرد. (پیش از این محصولات با نام برند خاصی شناخته نمی شدند). در سال ۱۹۸۶ طیف گسترده ای از محصولات آرکوپال تحت نام های تجاری لومینارک و آرکوروک به بازار جهانی لوازم آشپزخانه عرضه شدند.
سرویس آرکوپال بسیار جذاب بوده و ماده اصلی تشکیل دهنده آن ها، شیشه عقیق است. این ظروف به دلیل ظاهر مات و رنگ سفید شیری منحصر به فرد و زیبای خود شناخته شده هستند. همچنین سرویس آرکوپال را به استحکام و دوام بالا، احتمال شکستگی پایین و مقاومت در برابر لب پریدگی و خط و خش می شناسند. این ظروف ممکن است نازک باشند اما بسیار قوی و تقریبا نشکن هستند. از ویژگی های بارز ظروف اوپال تولید شده از برند آرک، می توان به مقاومت بالا در برابر حرارت و قابلیت شستشو در ماشین ظرفشویی اشاره کرد. بنابراین به دلیل داشتن همین مقاومت بالا در برابر حرارت، می توان آن ها را به راحتی در مایکروویو قرار داد.
برای اینکه اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید، در ادامه این راهنمای کامل همراه ما باشید.
- زیبایی در نهایت سادگی: همانطور که پیش از این اشاره کردیم، سرویس های آرکوپال در طرح ها و مدل های مختلف موجودند. این ظروف پیشینه ای قابل توجه دارند و مورد علاقه جامعه قدیمی و طرفداران سبک کلاسیک هستند. بنابراین، اگر از عاشقان سبک وینتیج هستید، بشقاب های آرکوپال بهترین گزینه برای پذیرایی از مهمانان شما هستند. زمانی که خانواده و دوستان را برای شام دعوت می کنید و می خواهید فضایی مملو از عشق، صلح و آرامش ایجاد کنید، توصیه می کنم غذا را در سرویس های غذاخوری آرکوپال سرو کنید. این ظروف به دلیل داشتن رنگ شیری منحصر به فردشان، روشنایی و نور بیشتری به میز غذای شما می بخشند.
- قابلیت استفاده در همه مکان ها: ظروف غذاخوری آرکوپال را می توان در هتل ها، رستوران ها، منازل و تالار های پذیرایی برای سرو غذا و مخلفات، میوه و شیرینی مورد استفاده قرار داد.
- مقاومت در برابر خراش و شکستگی: در سال های اخیر و با پیشرفت علم در همه حوزه ها، از تکنولوژی Vitrelle برای ساخت سرویس های غذاخوری آرکوپال استفاده می شود که مقاومت در برابر شکستگی و خراش را افزایش می دهد.
- ظرافت و شفافیت منحصر به فرد: متریال بیس و سازنده ظروف آرکوپال از جنس نوعی شیشه است، که با مقادیر مناسبی از چینی ترکیب شده است. بنابراین آرکوپال به خاطر شیشه بوروسیلیکات اوپال شفافش معروف است و وجود همین ماده قابلیت شستشوی ظروف آرکوپال را در ماشین ظرفشویی و قرار دادن آن ها در مایکروویو را فراهم کرده است.
- تنوع در طرح و رنگ: با وجود مارک های فراوانی که بین سرویس های غذاخوری آرکوپال وجود دارد، انتخاب از میان آن ها کاری دشوار و چالش برانگیز است. هر کدام از این برندها نقاط قوت و ضعف خود را دارند، و بنابراین این شمایید که باید با در نظر گرفتن سلیقه و نوع نیازتان، از بین آن ها یکی را انتخاب و خریداری نمایید. هم اکنون کشور های مختلفی از جمله ایران، فرانسه و اسپانیا ظروف آرکوپال را در طرح ها و شکل های مختلف تولید می کنند.
چیزی که محرز است، تفاوت چشمگیر قیمت ظروف ایرانی آرکوپال با سرویس های غذاخوری آرکوپال خارجی است. بنابراین پیش از اقدام به خرید، باید تصمیم بگیرید که ظروف ایرانی می خواهید یا خارجی. تصمیم گیری در این مورد تا حد زیادی بستگی به توان مالی و میزان بودجه شما دارد.
مواد سازنده ظروف غذایی آرکوپال از جنس شیشه عقیق یا (شیشه شیر) ساخته شده است. بنابراین ظروف آرکوپال به دلیل دوام، استحکام، مقاومت در برابر ضربه و کیفیت مقاوم قوی شناخته شده هستند.همچنین سرویس های آرکوپال نیز ضد شکستگی با روکش لعاب آتش هستند. که همین موضوع سبب شده تا این ظروف، ۱۰۰% غیر متخلخل و کاملاً مقاوم باشند. علاوه بر این، ظروف غذاخوری آرکوپال تحت عملیات حرارتی انحصاری تولید می شوند که به آن مقاومت مکانیکی تا سه برابر بیشتر از سایر ظروف میدهد. بنابرااین اگرچه آرکوپال سبک وزن است، اما در برابر شکستگی و لب پریدگی، ۵ برابر قوی تر از ظروف چینی است.
سرویس غذاخوری بلور
سرویس های غذاخوری بلور، از جمله ظروفی هستند که اغلب به طور روزانه مورد استفاده قرار می گیرند و جزو ظرف های دم دستی به حساب می آیند. کمتر کسی از این ظروف برای پذیرایی و سرو غذا در مهمانی ها استفاده می کند. چرا که به اندازه ظروف کریستال، چینی و آرکوپال شکیل نیستند و رسمیت و ظرافت لازم را برای پذیرایی از مهامانان ندارند.
ظروف بلورین کمتر به شکل سرویس یافت می شوند اما می توان با خرید آیتم های مختلف آن مثل کاسه، بشقاب های غذاخوری، بشقاب های میوه خوری، نمکدان و دیس های بلور، یک سرویس غذاخوری کامل تشکیل داد. برای آشنایی بیشتر با ویژگی سرویس های غذاخوری بلور، به خواندن این بخش از مطلب ادامه دهید.
- دوام نسبتا بالا: بلور هایی که با روش های استاندارد ساخته می شوند، معمولاً از ترکیب سه ماده اصلی ماسه، خاکستر سودا و سنگ آهک هستند که سبب دوام بالای آن می شوند.
- مقاوم در برابر حرارت: بلور های ساخته فرانسه و ترکیه، کاملا در برابر حرارت مقاومند؛ اما این قول را نمی توانیم برای ظروف بلور ساخت ایران بدهیم!
- قابلیت قرار دادن در ماشین ظرفشویی و ماکروفر: سرویس های غذاخوری بلور (چه ایرانی و چه خارجی) را می توان در ماشین ظرفشویی برای شستشو قرار داد. اما در مورد قرار دادن ظروف بلور ایرانی در ماکروفرف این قابلیت وجود ندارد و فقط ظروف غذاخوری بلور خارجی را می توان در ماکروفر یا روی شعله مستقیم اجاز گاز قرار داد. همچنین ظروف بلور ایرانی نباید در فواصل کم، گرم و سرد شوند.
- قابلیت تغییر رنگ با افزودن عناصر دیگر: شیشه یک ماده شفاف است که می توان آن را ذوب کرد و به شکل های جامد درآورد. همانطور که گفتیم از ماسه، خاکستر سودا و سنگ آهک ساخته شده است، اما مواد معدنی دیگری مانند سیلیس و باریم را می توان برای دستکاری رنگ، دوام و ضخامتش، به آن اضافه کرد.
- غیر متخلخل و مقاوم در برابر حرارت زیاد: مواد معدنی سازنده شیشه، آن را غیر متخلل و مقاوم در برابر حررات بالا آفریده اند.
در پایان
در این مقاله سعی کردیم تا در “انتخاب سرویس غذاخوری” توضیحات نسبتاً کاملی به شما بدهیم که به راحتی بتوانید انواع شروف پذیرای مد نظر خود را بشناسید و انتخاب کنید، امیدواریم که توضیحات این مقاله مورد پسند شما خواننده گرامی واقع شده باشد. برای مشاهده محصولات به همراه ویژگی ها، برند و قیمت، به بخش فروشگاه وبسایت گالری جلوه مراجعه فرمایید.